Egyelőre csak a legégetőbb hibákat javítják ki a Komárom–Pozsony vasútvonalon - írja a pozsonyi Új Szó. Andrej Dolezal közlekedési miniszter szerint a teljes szakasz kétvágányúsítása és villamosítása szóba sem jöhet, ez ugyanis közel egymilliárd euróba kerülne. A tárcavezető szerint már nyáron kiderülhet, a következő években melyik vállalat üzemeltetheti a szakaszt.

Dolezal a múlt héten elmondta, a vágányhálózatért felelős Szlovák Vasutak (ZSR) elemzése szerint a kérdéses vonal teljes kétvágányúsítása és villamosítása 922 millió euróba kerülne. Majd kijelentette: „Nincs egymilliárdunk erre a szakaszra.” A miniszter inkább a pénzügyminisztérium Értéket a Pénzért osztálya (ÚHP) által kidolgozott elemzésben javasoltak szerint a következő években csak 18 millió eurót költene a vonalra. Ebből felújítanák a váltókat, az állomások peronjait, javítanák a vonatok folyamatos közlekedésének feltételeit.

Mindeközben a Komárom–Pozsony szakasz az ország egyik legforgalmasabb vasútvonala, a fővárosba ingázók számára ez az egyik legfontosabb közlekedési lehetőség. Az a bejelentés, hogy 2030-ig itt nem lesz fejlesztés, csak kozmetikai változások, egyben azt is jelenti, hogy a bevallottan egyre bővülő műszaki meghibásodások miatt mind több késéssel és kieséssel kell számolni a következő 10 évben ezen a szakaszon.