Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A törvény korrigálja "azt a szörnyű ellentétet", amely az embereket üldözők indokolatlanul magas nyugdíja és az üldözöttek alacsony nyugdíja között feszül - magyarázta a döntést Eduard Heger miniszterelnök az Euronews szerint. Az új szlovák törvény augusztusban lép hatályba, és becslések szerint 5000 embert érint.

Azokat veszi célba, akik a kommunista kormánynak, illetve annak biztonsági és egyéb intézményeinek dolgoztak, "akiknek fő célja az volt, hogy a kommunista rendszert mindenáron hatalmon tartsák". A csökkentést aszerint számítják majd ki, hogy hány évig dolgoztak ezekben a pozíciókban.

A csökkentés alól mentesülnek azok, akik segítettek a büntetőeljárásban, vagy azok a sportolók, akik hivatalosan a katonai és rendőrségi sportklubok tagjai voltak. A parlament jelezte, hogy nem az egyszerű embereket akarják büntetni, hanem a kommunista rezsim haszonélvezőit, az elnyomás fenntartóit.

A 41 éves kommunista uralom 1988-ban ért véget a néhai Václav Havel vezette bársonyos forradalommal. A kommunizmus áldozatainak prágai emlékműve szerint a szovjet korszakban 205 486 csehszlovákiai állampolgárt - köztük rengeteg magyart és németet - ítéltek el, közülük 248-at ki is végeztek. 4500-an haltak meg a börtönben, 327-en szökés közben vesztették életüket, míg 170 938-an emigráltak.

Magyarországon is felmerült erre vonatkozó javaslat, a Nemzeti Emlékezet Bizottság viszont a másik oldalról közelítette meg a problémát: az áldozatok nyugdíjának emelését javasolták 2015-ben. Két fő érvük az volt, hogy a rendszer üldözöttjei aktív éveiben nem vállalhattak a tehetségüknek, képzettségüknek megfelelő állást, rosszul fizetett munkakörbe kényszerültek. Az öregségi nyugdíj alapja a mai napig az aktív időszakban elért jövedelem, vagyis az alacsony presztízsű, rosszul fizettet munkakörök később alacsony öregségi nyugdíjat eredményeztek az érintetteknek. De azt is felvetették, hogy az egykori üldözöttek számára különböző jogcímen megítélt pótlékok emelkedése nem tart lépést az öregségi nyugdíjak növekedésével.

Lengyelországban 2017-ben viszont a szlovákhoz hasonló döntést hoztak: az átlagnyugdíj szintjére csökkentették az egykori kommunista biztonsági apparátus mintegy 32 ezer volt tisztviselőjének nyugdíját.