Thomas Mirow - akinek nyáron lejáró elnöki mandátumát a kelet-közép-európai és az egykori szovjet térség átalakulásának finanszírozására 1991-ben alapított EBRD részvényes országai és szervezetei nem hosszabbították meg a közgyűlésen - az utódja előtt álló komoly kihívások között említette, hogy a bank az idén megkezdi a demokratizálódó arab országok pénzügyi támogatását. Mindemellett a kelet-közép-európai térségben is "nagyon sok olyan hely van még, ahol messze jár a tökéletestől a helyzet" a gazdasági és a demokratikus átalakulást illetően egyaránt.

Az EBRD azt a két évtizedes kelet-közép-európai tapasztalatát fogja megosztani a támogatási programjaihoz most csatlakozó arab országokkal, hogy a demokráciához vezető út "hosszú, kanyargós, sokszor zökkenőkkel teli, és gyakoriak a visszaesések is" - mondta szombati londoni sajtótájékoztatóján a bank jelenlegi elnöke.

Az EBRD jó úton halad

Az EBRD ugyanakkor "jó úton halad" azon célja felé, hogy az idén is 9 milliárd euró körüli értékű finanszírozást folyósítson a jelenlegi tevékenységi területét alkotó országoknak - tette hozzá.
Mirow elmondta: a kelet-közép-európai országoknak és az egykori szovjet térségnek az idén eddig 2,6 milliárd euró új finanszírozást hagyott jóvá a pénzintézet.

A júliusban leköszönő bankelnök kiemelte, hogy az EBRD besorolása mindegyik hitelminősítőnél továbbra is a lehetséges legjobb, vagyis "AAA", stabil kilátással. Utalva az euróövezeti válságra és arra, hogy több valutauniós tagállam is elveszítette az elit "AAA" osztályzatot az utóbbi időben, Thomas Mirow hangsúlyozta, hogy európai nemzetközi pénzintézet esetében komoly vívmány az "AAA" besorolás megtartása.

Brit lesz az új elnök

A közgyűlés szombat esti záró sajtóértekezletén mutatkozott be Mirow utódja, Sir Suma Chakrabarti - az EBRD első brit elnöke -, aki júliusban kezdődő elnöki tevékenységének legfontosabb feladatai között említette az EBRD "AAA" hitelminősítői besorolásának megőrzését. E besorolás jelentőségét az adja, hogy ilyen osztályzat mellett jóval olcsóbb a bank által nyújtott folyósítások piaci refinanszírozása.

Chakrabartit ugyanakkor elsősorban komoly feltűnést keltő megválasztásának körülményeiről és várható következményeiről kérdezték. Sir Suma - aki négy másik jelöltet, köztük egy franciát, egy lengyelt, egy szerbet és a második mandátumáért induló Mirow-t maga mögé utasítva került az EBRD élére - kijelentette: a versengés "egyértelműen hasznos volt", mivel az öt jelölt igen különböző tapasztalatok birtokában pályázott az EBRD-elnöki posztra.

Chakrabarti szerint "jó és egészséges dolog", hogy az EBRD élére egy ilyen megmérettetés során kerül új elnök, és szerinte a bank ezzel "mércét állított" a többi nemzetközi pénzintézet elé.

Az EBRD élén a bank fennállásának eddigi két évtizede során két német és három francia elnök állt.
Arra a kérdésre, hogy megválasztása eredményezheti-e "az angolszász kultúra" meghonosodását az EBRD-ben az eddigi "francia-német kultúra" helyett, Sir Suma kijelentette: eddigi tevékenysége a garancia arra, hogy "semmilyen kultúra felé" nem lesz részrehajló, ehelyett "nemzetközi megközelítést" fog alkalmazni.

Sir Suma Chakrabarti - aki jelenleg a brit igazságügy-minisztérium államtitkára - 1959-ben született Indiában és hosszú időre visszanyúló brit kormányzati-államigazgatási tevékenysége előtt dolgozott a Világbanknál és a Nemzetközi Valutaalapnál (IMF) is.

Berlini lelkesedés hiánya miatt bukott Mirow

Thomas Mirow az újjáválasztásának kudarcát firtató kérdésre - a jelenlévők körében nagy derültséget kiváltva - kijelentette: "történelmi visszatekintésben" az okok között lehetett "a lelkesedés enyhe mértékű hiánya" saját kormánya, vagyis Németország részéről.

Mirow ezzel egyenes utalást tett arra, hogy Berlin - elemzői és sajtótalálgatások szerint azért, mert magas euróövezeti tisztségekre, például az euróövezeti tagországok pénzügyminiszteri tanácsa, az Eurogroup élére szán német jelöltet - az idei EBRD-elnökválasztás előtt "kihátrált" mögüle, és Párizzsal együtt a francia jelöltet, Philippe de Fontaine Vive-t, az Európai Beruházási Bank (EIB) alelnökét támogatta.

QP | Quality Placement