Brazíliában háromról négy és fél hónapra meghosszabbította az egészségügyi hatóság az amerikai Johnson & Johnson cég koronavírus elleni vakcinájának szavatosságát, hogy több idő legyen beadni a lakosságnak a készítményt .

Az egydózisú oltóanyagból szerdán érkezik 3 millió adag, de ezek szavatossága június 27-én már le is járt volna. Brazília a szavatosság meghosszabbításában az Egyesült Államokat követte, amelynek gyógyszerfelügyelete szintén háromról négy és fél hónapra tolta ki az időtartamot.

A latin-amerikai ország 38 millió adagot rendelt a Johnson & Johnson által kifejlesztett és gyártott vakcinából. A készítményeket Brazília eredetileg csak az idei év utolsó negyedévben kapta volna meg, ám az első szállítmány így jóval előbb érkezik a szerződésbe foglaltnál.

Az országban már mintegy 490 ezren haltak meg a koronavírus járvány miatt. Vasárnapról hétfőre 827 halálesetet regisztráltak, az új fertőzöttek száma pedig csaknem 40 ezerrel emelkedett. Az ország lakosságának 24,7 százaléka kapott eddig egy oltást kétdózisú vakcinából.