Az újonnan diagnosztizált fertőzések száma (14 744) hatvan százalékkal múlja felül a kéthetes mozgóátlagot, tehát a járványgörbe még mindig meredeken emelkedik Romániában, a következő időszakban így még több fertőzésre és halálesetre lehet számítani - írja az MTI.

Romániában szerdán túllépte az 1 millió 300 ezret a járvány kezdete óta regisztrált fertőzések száma, és a 38 ezret a halálos áldozatoké.

Továbbra is a nagyvárosokban és a körülöttük lévő agglomerációkban terjed a leggyorsabban a járvány: Bukarestben a lakosság 10,9, a fővárost övező Ilfov megyében és Temesváron a lakosság 11,3, Kolozsváron a lakosság 8,5 ezrelékénél mutatták ki a fertőzést az utóbbi két hétben.

A fertőzöttségi listán az utolsó három helyet a székelyföldi megyék foglalják el: Hargita megyében 1,8, Kovászna megyében 1,9, Maros megyében pedig 2,7 ezrelék volt szerdán a kéthetes fertőzési ráta.

A román egészségügyi rendszerre minden korábbinál nagyobb nyomást gyakorol a koronavírus-járvány negyedik hulláma: immár 14 569 fertőzöttet kezelnek kórházban, közölük már 1513-an vannak az intenzív terápián. A Covid-kórházak országszerte megteltek, a súlyos állapotban lévő betegek órákig várnak a betegfelvételi osztályokon vagy a mentőautóban, hogy felszabaduljon egy hely az intenzív terápián.

Az Europa FM rádió értesülései szerint a román egészségügyi hatóságok magyar partnereikkel egyeztetnek arról, hogy a határmenti térségből a helyhiánnyal küzdő romániai kórházakból koronavírusos pácienseket irányítsanak át magyarországi egészségügyi intézményekbe. Egyelőre kizárólag Magyarországgal tárgyalnak a segítségnyújtásról, a transzfernél ugyanis csak a mentőautós szállítás jön szóba, a kritikus állapotban lévő fertőzöttek lélegeztetéséhez használt oxigénpalackok ugyanis nem teszik lehetővé a repülőgépek használatát.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a múlt heti, hét halálos áldozatot követelő konstancai kórháztűz után ajánlotta fel Magyarország segítségét Bogdan Aurescu román külügyminiszternek. "Amennyiben szükség van betegek ellátására, a magyar egészségügyi ellátórendszer kapacitásai megvannak, így számíthatnak ránk" - írta szombaton közösségi oldalán közzétett bejegyzésében Szijjártó Péter.