A megyeszékhelyek közül Kolozsváron a legmagasabb, 6,5 ezrelékes a kéthetes fertőzöttségi ráta, de Brassó, Nagyvárad, Temesvár, Nagyszeben, Gyulafehérvár, Szatmárnémeti, Csíkszereda, Déva és Arad is már átlépte a háromezrelékes küszöböt.

Bukarestben szerdán elérte a lakosság 3,3 ezrelékét az utóbbi két hétben megfertőződött lakosok aránya, így a fővárosban is - az ország másik 40 városához hasonlóan - már csak befogadóképességük 30 százalékát kihasználva, legkésőbb 22 óráig működhetnek a vendéglátóhelyek, színházak, mozik, sportlétesítmények és egyéb rendezvénytermek, amelyekbe csakis Covid-igazolvánnyal, egészségügyi maszkkal, egymástól biztonságos távolságot tartva léphetnek be az emberek.

A háromezrelékes fertőzöttségi ráta felett online oktatásra kell áttérni azokban az iskolákban, amelyekben a pedagógusok kevesebb mint 60 százaléka oltatta be magát. Az oktatási miniszter szerint Bukarest mintegy 300 iskolájából legalább 55-öt be kell zárni a tanári kar alacsony átoltottsága miatt.

Romániában szerdán 8600 új fertőzésről számolt be a stratégiai kommunikációs törzs (GCS), s ez több mint kétszerese az utóbbi két hét átlagának. Az utóbbi 24 órában 44 fertőzött hunyt el, ami a kéthetes mozgóátlag másfélszerese. Az utóbbi egy hétben 35 százalékkal nőtt az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás: szerdán 3063 koronavírusos fertőzöttet ápoltak kórházban, közülük 417 súlyos esetet az intenzív terápián.

A 19,3 milliós Romániában az utóbbi 24 órában lépte át a 8 milliós küszöböt a beoltottak száma, ami a beoltható - 12 év feletti - lakosság 47,3 százalékát jelenti. Az oltási hajlandóság azonban - az ötödik hullám meredeken felfelé ívelő járványgörbéje ellenére - nem igazán emelkedett, továbbra is naponta átlagosan alig 6 ezerrel emelkedik a beoltottak száma.