Az egyhangúlag elfogadott új Covid-rendelet szerint az 50 felettiek ezentúl csak akkor dolgozhatnak, ha már beoltották őket, vagy átestek a betegségen. Amint a rendelet megjelenik az olasz közlönyben, azonnal érvénybe is lép, írja az Ansa.it alapján a Telex.

A kötelezettség alól csak az orvosi igazolás ad felmentést. A betegségen átesetteket pedig hat hónap múlva be kell oltani. Akik úgy döntenek, hogy nem oltatják be magukat, 100 eurós büntetésre számíthatnak.

Az 50 felettiek továbbá február 15-től csak az úgynevezett Super Green Pass igazolvány birtokában vállalhatnak munkát mind a magán-, mind a közszférában. Az ellenőrzés a munkáltatók feladata lesz. Aki a szuperigazolvány nélkül jelenik meg a munkahelyén, 600-tól 1500 euróig terjedő bírságot kap.

Az új törvény értelmében a kötelező védőoltási kötelezettséget korhatár nélkül kiterjesztik az egyetemeken és felsőoktatási intézményekben dolgozó valamennyi alkalmazottra. A diákok esetében azonban továbbra is a korábbi zöldkártya-kötelezettség marad érvényben.