Kiemelte: amennyiben az amerikai gyógyszeripari vállalat és a német biotechnológiai cég közös fejlesztésű oltóanyaga az Egyesült Államokban december 29-ig megkapja a forgalomba hozatali engedélyt, akkor január elején megérkezhet Horvátországba az első szállítmány, 125 ezer dózis. Mivel mindenkinek két adag oltásra van szüksége, ez 62,5 ezer ember számára lesz elegendő a közel négy milliós országban.

Zágráb 3,6 millió dózist rendelt az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari csoport és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű koronavírus-oltóanyagából, de a nagy általános érdeklődés miatt az Európai Unió Horvátország számára 2,7 millió vakcinát hagyott csak jóvá. Ezért további 900 000 dózist a Johnson&Johnsonnál foglalt le a kormány, s egy-egy millió oltóanyagra kötött szerződést a Pfizer-BioNTech és a Moderna, további 300 000 dózisra a CureVac vállalatokkal.

Első körben az egészségügyi dolgozókat oltják be, majd az idős- és szociális otthonok lakóit és dolgozóit, végül az időseket és a krónikus betegeket. Az oltás nem lesz kötelező, és mindenki számára ingyenessé teszik.

Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 3955 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte 143 370-et. Az elmúlt napon 68 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 2032-re emelkedett. Kórházban 2427 beteget ápolnak, közülük 262-en vannak lélegeztetőgépen.

A szomszédos Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint csütörtökön 1784-gyel 81 349-re nőtt a fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 61 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 1653-ra emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1284-en vannak kórházban, közülük 197-et ápolnak intenzív osztályon.

A kormány elfogadta azt az ütemtervet, amely szerint enyhítenek majd a korlátozásokon. Ebben mennyiségi sávokat határoztak meg a napi új esetek, valamint a kórházban kezelt betegek számára vonatkozóan.

Járványügyi szakemberek szerint a jelenlegi reprodukciós ráta mellett december 19. után jöhetnének csak az első enyhítések, ekkor kinyithatnának a fodrász- és szépségszalonok. Január 2. után megkezdhetik működésüket az óvodák, és elkezdődhet a tantermi oktatás az elemi iskolák első három osztályában. Majd csak február elején oldanák fel a lakhelyelhagyási és az éjszakai kijárási tilalmat.

Derűlátóbb előrejelzések szerint, ha a reprodukciós ráta a jelenlegi egyről 0,7 alá csökkenne, akkor akár már január elején megszűnhet a korlátozások zöme.