A jótékonysági tevékenységért adható legmagasabb kitüntetést adományozta Vlagyimir Putyin orosz államfő a 98 éves Zinajda Kornyeva második világháborús veteránnak, aki pénzalapot gyűjtött azoknak a családoknak, amelyek orvos tagjai meghaltak koronavírus-betegségben - adta hírül a Moscow Times.

A kitüntetéssel olyanok munkáját ismerik el, akik különleges jótékonysági intézményeket üzemeltetnek egyebek mellett a veszedelmes betegségekben szenvedők segítésére vagy az egészségügyi rendszer fejlesztésének segítésére.

Kornyeva, aki Szentpéterváron lakik, áprilisban indította el gyűjtését, miután megismerte egy 100 éves brit második világháborús veterán kezdeményezését. Thomas Moore 40 millió fontot (16,24 milliárd forint) szedett össze az egészségügyi dolgozók támogatására azzal, hogy a kertjében sétált körbe-körbe megállíthatatlanul. Az orosz veterán YouTube-csatornát indított, amelyen a vörös hadsereg katonájaként szerzett tapasztalatairól mesél. Két hónap alatt 4,5 millió rubelt (18 millió forint) szerzett, amit 151 család között osztott szét.

A hivatalos adatok szerint 258 orosz egészségügyi dolgozó vesztette életét a pandémia következtében, ám az egészségügyiek kollégái úgy vélik, hogy ezt a számot hárommal kell megszorozni, ha tényleges adatra vagyunk kíváncsiak. Az elmúlt hetekben egymás után dőltek meg a fertőzési és halálozási rekordok Oroszországban.