Egy időre győzelmet aratott Új-Zéland a járvány felett - jelentette be hétfőn Jacinda Ardern kormányfő, miután a szigetországban napok alatt egyetlen új fertőzést regisztráltak, ezzel megállították a vírus terjedését - írja a BBC beszámolója alapján az Index

Ardern ugyanakkor közölte, hogy ez még nem végleges győzelem, hiszen nem a vírus ellenszerét találták meg, csupán a szigorú és időben meghozott kijárási korlátozások révén sikerült megakadályozni a közösségi terjedést. Új-Zélandon 1500 fertőzöttet és 19 halálesetet regisztráltak.

A kedvező adatok nyomán kedden jelentősen enyhítenek a korlátozásokon, több vállalkozás újra elindulhat, de a kormányfő elmondta: "Beindítjuk a gazdaságot, de nem indítjuk be közösségi életünket."

Felderítetlen eset tehát nincs az országban, a fertőzés jelenlegi mértéke kezelhető, de ébernek kell maradni - hangsúlyozta Ardern. Továbbra is tartani kell a csaknem kétméteres távolságot, de újranyithatnak az éttermek, igaz, egyelőre csak elvitelre adhatnak ételt.