A gyönyörű tavaszi idő végképp felbuzdította a lengyeleket, hogy a hétvégét a sokhavi bezártság után a szabadban töltsék. Néhány helyen tömeg lett, például Wroclawban a Déli Park szórakoztatóközpontban, vagy éppen Chorzówban, a Sziléziai Parkban, de tele lett a híres Morskie Oko is a lengyel Tátrában - derül ki a gazeta.pl cikkéből.

A Déli Parkban tavaszi piknik volt, amelyen több mint százan vettek részt, dacára annak, hogy ezt a jelenlegi törvények tiltják. A szervezők még meleg kolbászról és üdítőkről is gondoskodtak, és azt mondták, céljuk azt demonstrálni, hogy a járvány ellenére lehet maszk nélkül, normálisan is élni. A pikniket több tucat rendőr felügyelte, de nem próbálták megakadályozni a rendezvényt. Csak néhány résztvevő nevét írták fel, leginkább azokét, akik beszédet is mondtak. A szervezőkkel szemben a jogszabályok megsértése miatt eljárás indulhat.

Tele volt emberekkel a Morskie Oko, pedig harmadfokú lavinaveszélyt hirdettek, és a körülmények még igencsak téliek. Zakopanéban működnek a panziók, az éttermek és más szolgáltatók, akik ott voltak, azt mesélik, hogy senki sem hord maszkot, egy egész más a világba csöppen az ember. Sokan voltak a krakkói főtéren is, a Visztula melletti utakon, szülők a gyerekekkel mindenfelé, és a Gazeta Krakowska zakioanei „föld alatti”, azaz illegális éttermek működéséről is beszámolt.

És, hogy mindenki megnyugtathassa magát, hogy kihágása nyomán nem lett fertőzött, már nem csupán a gyógyszertárakban lehet kapni az otthon elvégezhető koronavírustesztet, hanem a legnépszerűbb bolthálózat, a Biedronka után a Shell benzinkútjai is árulják ezt a terméket. Egy csomag 49,99 zlotyba (4000 forint) kerül.