Lengyelországban is elkezdődött a koronavírus elleni oltások beadása, és a kormány létrehoz egy pénzügyi alapot, amely arra szolgál, hogy kártalanítást fizessenek a vakcina esetleges negatív mellékhatásai esetén a kárvallottaknak - adta hírül az onet.pl. Ez az intézkedés része a lengyel kormány nemzeti oltásstratégiának.

Ez az alap minden olyan követelés esetén kártérítést biztosít, amelyre számítani lehet. Az oltás negatív mellékhatásait orvosi dokumentációval kell bizonyítani. A szakértők szerint a vakcina beadásának kockázata minimális, de mindennek dacára előfordulhatnak bajok, ezért hozzák létre ezt a különleges pénzügyi segítséget adó alapot, amiről törvényt is alkotnak.

Az intézkedés célja részben az, hogy erősítsék az emberek bizalmát a vakcinák iránt, meggyőzzék azokat, akik egyelőre nem döntötték el, hogy beadassák maguknak az oltást. Ennek érdekében nem igazán tehetnek többet a felvilágosításnál és a pénzügyi felelősségvállalásnál. Eddig 400 ezer egészségügyi dolgozó jelentkezett a mintegy egymillióból az oltásra, ezért a kormánynak az a terve, hogy január 14-ig meghosszabbítja a regisztráció lehetőségét és elindítják az kártalanításról szóló kampányt is.