Mateusz Morawiecki, Lengyelország miniszterelnöke megerősítette, hogy az ünnepek második napján megérkezik az országba az első adag koronavírus elleni oltás - adta hírül a Business Insider Polska. A kormány azt tervezi, hogy január végéig összesen 1,5 millió vakcinát importálnak. Az első oltást Varsóban, a belügyi kórházban adják be, január végéig 750 ezer személyt akarnak beoltani.

Az úgynevezett nullás csoportba tartozóknál, azaz azoknál, akik egészségügyi dolgozóként betegekkel foglalkoznak összesen 300 ezren szerepelnek a beoltandók listáján. Őket az idősek, majd az egyenruhások, illetve a tömegközlekedésben dolgozók követik. A kormányfő elmondása szerint Lengyelország 60 millió adag oltást rendelt, ami 30 millió embernek elég a 40 milliós országban.

A miniszterelnök kérte az embereket, hogy amennyiben ez lehetséges, maradjanak otthon a karácsonyi ünnepek alatt. A jelenlegi szabályok szerint a családtagokon kívül csak öt személy vehet részt a szentesti vacsorán, a rendőrség szóvivője elmondta, hogy nem terveznek külön akciókat ennek ellenőrzésére.

hír a lengyeleknek, hogy országuk nem szerepel azok között az államok között, amelyeket mintegy a 20. századba veti vissza a járvány okozta gazdasági visszaesés. Európában Olaszország és Görögország szenvedhet el 20 évnek megfelelő veszteséget, de Franciaország is 2012-ben találhatja magát ebben a sajátos időutazásban. A lengyel gazdaságot várhatóan csak egy évvel veti vissza a koronavírus-válság.