Az Európai Unió szerdán előzetes megállapodást kötött 300 millió adag oltóanyag beszerzésére a reménykeltő teszteredményeket produkáló Pfizer és BioNTech cégekkel - írja a Népszava. Bár a gyártó közvetlenül az Európai Bizottsággal tárgyal, az oltóanyag szétosztása a kormányokkal való egyeztetés szerint fog megtörténni.

A brit kormány 40 milliós (a lakosság több mint felének elegendő) tételt rendelt a Pfizer és a német BioNtech engedélyezés alatt álló készítményéből. Lapzártáig a magyar kormány nem reagált a napilap kérdésére, miszerint tettek-e lépéseket a amerikai-német vakcina beszerzésére vagy sem.

A Pfizer tájékoztatása ha a készítmény megkapja a hatósági forgalmazási engedélyt, akkor a jelenlegi tervek szerint világszerte akár 50 millió adag leszállítását teljesítenék 2020, és körülbelül 1,3 milliárd adagét 2021 végére. Az oltóanyagot mínusz hetvenöt fokon kell tárolni és "just in time" rendszerben szállítaná a cég speciális, hőmérséklet-szabályozott szállítóeszközökben, amelyek önmagukban 10 napig képesek mélyhűteni az oltóanyagot.