Az érvényes horvátországi szabályozás értelmében ha valaki olyan országból vagy régióból akar belépni az országba, amit az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) a „zöld”, azaz biztonságos kategóriába sorol, az bármilyen oltáson vagy fertőzésen való átesettséget igazoló papír nélkül is megteheti ezt, ha nincsenek koronavírusos tünetei és nem kontaktált fertőzött személlyel - olvasható a portál cikkében.

Az ECDC csütörtök este frissült besorolása szerint Magyarország átkerült a „sárgából” a „zöld” kategóriába, ami azt jelenti, hogy mostantól Magyarországról is úgy lehet beutazni Horvátországba, ahogy azt a járvány előtt tehettük.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a portál kérdésére megerősítette:

„2021. június 17-ével Magyarország az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) besorolása szerinti »zöld« kategóriába került, amely értelmében június 17-től a Magyarországról Horvátországba beutazó magyar/EU állampolgárok érvényes útiokmányok birtokában korlátozásmentesen (karantén-/teszt-/védettség-/oltottság igazolása nélkül), szabadon beléphetnek Horvátországba.”

Ezzel egy időben frissítették a Konzuli Szolgálat honlapját is, így már ott is ugyanez az információ szerepel, a következő fontos adalékkal együtt:

„Fontos azonban rögzíteni, hogy a védettségi igazolvány megléte – amely a két ország között kötött kétoldalú megállapodás értelmében, május óta fontos alapja volt a horvátországi beutazásnak – továbbra is szükséges a magyarországi visszautazáshoz, a védettség magyar szabályok szerinti igazolásához.”

Horvátországban az elmúlt 24 órában 113 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta az új típusú koronavírusban megfertőződöttek száma elérte a 359 031-et. A vírus okozta Covid-19 szövődményeinek következtében csütörtökön 3-an haltak meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8168-ra emelkedett. Kórházban jelenleg 579 beteget ápolnak, közülük 25-en vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban eddig 1,43 millióan kaptak védőoltást, közülük 791 ezernek már a második adag vakcinát is beadták. A kormány június végéig szeretné beoltani a felnőtt lakosság felét, ehhez azonban még legalább 250 ezer embernek kell megkapnia valamelyik vakcina első adagját.