Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az érvényes horvátországi szabályozás értelmében ha valaki olyan országból vagy régióból akar belépni az országba, amit az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) a „zöld”, azaz biztonságos kategóriába sorol, az bármilyen oltáson vagy fertőzésen való átesettséget igazoló papír nélkül is megteheti ezt, ha nincsenek koronavírusos tünetei és nem kontaktált fertőzött személlyel - olvasható a portál cikkében.

Az ECDC csütörtök este frissült besorolása szerint Magyarország átkerült a „sárgából” a „zöld” kategóriába, ami azt jelenti, hogy mostantól Magyarországról is úgy lehet beutazni Horvátországba, ahogy azt a járvány előtt tehettük.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a portál kérdésére megerősítette:

„2021. június 17-ével Magyarország az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) besorolása szerinti »zöld« kategóriába került, amely értelmében június 17-től a Magyarországról Horvátországba beutazó magyar/EU állampolgárok érvényes útiokmányok birtokában korlátozásmentesen (karantén-/teszt-/védettség-/oltottság igazolása nélkül), szabadon beléphetnek Horvátországba.”

Ezzel egy időben frissítették a Konzuli Szolgálat honlapját is, így már ott is ugyanez az információ szerepel, a következő fontos adalékkal együtt:

„Fontos azonban rögzíteni, hogy a védettségi igazolvány megléte – amely a két ország között kötött kétoldalú megállapodás értelmében, május óta fontos alapja volt a horvátországi beutazásnak – továbbra is szükséges a magyarországi visszautazáshoz, a védettség magyar szabályok szerinti igazolásához.”

Horvátországban az elmúlt 24 órában 113 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta az új típusú koronavírusban megfertőződöttek száma elérte a 359 031-et. A vírus okozta Covid-19 szövődményeinek következtében csütörtökön 3-an haltak meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8168-ra emelkedett. Kórházban jelenleg 579 beteget ápolnak, közülük 25-en vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban eddig 1,43 millióan kaptak védőoltást, közülük 791 ezernek már a második adag vakcinát is beadták. A kormány június végéig szeretné beoltani a felnőtt lakosság felét, ehhez azonban még legalább 250 ezer embernek kell megkapnia valamelyik vakcina első adagját.