A számok tükrében tévedés volna azt állítani, hogy a világ megtanult együtt élni a koronavírussal Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója szerint.

Az Egészségügyi Világszervezet arról is beszélt, hogy minden eszköz rendelkezésre áll ezen halálesetek megakadályozására. Ugyanakkor a világ lakosságának harmada még mindig nem kapta meg a védőoltások első adagját. A szegényebb országokban élő idős emberek háromnegyedét szintén nem immunizálták.

Tedrosz mindemellett pozitív fejleményekről is beszámolt, így például Afrika egyes országai, amelyekben eddig alacsony volt az átoltottság, kezdenek felzárkózni.

A majomhimlő is egyre jobban terjed

A majomhimlő terjedésével kapcsolatban a WHO közölte, hogy időközben 41 ezernél is több esetet tartanak nyilván a világ 96 országában. A legtöbb fertőzöttet az Egyesült Államokból jelentették. A majomhimlő szövődményeibe eddig tizenkét ember halt bele. Ugyanakkor a fertőzés globális terjedése ötödével csökkent az előző héten, a járványgöbe egy hónapig tartó felfelé ívelését követően.

„Vannak arra utaló jelek, hogy a majomhimlő terjedése Európában lassul” – mondta Tedrosz, aki hozzátette, hogy ez a közegészségügyi intézkedéseknek, a viselkedési szokások megváltoztatásának és az oltásoknak köszönhető.

Az Afrika egyes részein évtizedek óta ismert és ritkán előforduló majomhimlő május óta Európában, Észak-Amerikában és más térségekben is terjed. A WHO július 23-án jelentette be, hogy a majomhimlő terjedése egészségügyi szempontból immár "rendkívüli helyzetet" eredményezett, amelyet álláspontja szerint emiatt globális vészhelyzetnek kell tekinteni.