Aurescu telefonon kért segítséget magyar kollégájától, arra hivatkozva, hogy szerinte nem volt elegendő idő az intézkedés bejelentése és életbe léptetése között.

A bukaresti külügyminisztérium tájékoztatása szerint a magyar külgazdasági és külügyminiszter megígérte, hogy a magyar hatóságok kivételesen, egyszeri alkalommal, a lehető legrövidebb időn belül lehetővé teszik a román állampolgárok hazautazását Magyarországon keresztül, miután ennek részleteiről megállapodnak egymással a két ország illetékes belügyi szervei.

Magyarország hétfőn éjféltől zárta le határait a külföldről érkező nem magyar állampolgárok előtt. Az erről szóló döntést Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délelőtt jelentette be az Országgyűlésben. A jövőben csak magyar állampolgárok léphetnek be az ország területére. A korlátozás csak a személyforgalomra vonatkozik.

Húsz kilométeres torlódás a határon

A megnövekedett forgalom miatt közel 20 kilométeres torlódás alakult ki a hegyeshalmi határátkelőhely osztrák oldalán - közölte 12 óra előtt a rendőrség a honlapján. Emiatt a közlekedőknek lassú áthaladásra kell számítaniuk a Magyarországra történő belépést megelőzően. A rendőrség kéri az Ausztriából érkező magyar állampolgárokat, hogy válasszanak másik határátlépési pontot, amely a személyforgalom számára nyitva van.

Szijjártó: éjszaka mehetnek!

Kedden éjjel egyszeri átutazást tesznek lehetővé a román és a bolgár állampolgároknak a kijelölt tranzitútvonalon - közölte az MTI szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter keddi Facebook-bejegyzésében. A részletekről a rendőrfőkapitányok megállapodtak. Ezzel együtt Magyarország elvárja, hogy mind a román, mind a bolgár hatóságok értesítsék saját állampolgáraikat a magyar határvédelmi intézkedésekről, arról, hogy Magyarország területére csak magyar állampolgár léphet be személyi forgalom keretében - mondta a miniszter, aki üzent Ausztriának is: az osztrák hatóságoktól elvárják, hogy tartsák fenn a rendet a határ osztrák oldalán és tegyék lehetővé a magyar állampolgárok és a teherforgalom számára a határátkelőhely használatát.