Szibériában az egyik koronavírus-betegségben szenvedő beteg szervezetében a kórokozó új mutációját fedezték fel - idézte az orosz fogyasztóvédelmi hivatal, a Roszpotrebnadzor jelentését a Moscow Times.

A vírus belső szerkezetében találtunk változásokat Szibériában, amiből arra következtetünk, hogy ebben a térségben egy önálló koronavírus-változat fejlődött ki - mondta Anna Popova, a szervezet vezetője egy tudományos szimpóziumon.

Szavai szerint a kórokozó folytatja előrenyomulását az orosz vidék felé a korábbi epicentrum, Moszkva irányából. Jelenleg már az új fertőzések és halálesetek háromnegyedét a régiókból jelentik. Számos körzetben elfogytak a rendelkezésre álló kórházi ágyak és megteltek a hullaházak.

A vírus folyamatosan változik, ám sem Oroszországban, sem máshol nem találtak eddig olyan mutációt, amely veszélyesebb, fertőzőbb lett volna az eredeti kórokozónál. Popova szerint a külföldi és az oroszországi koronavírus-változatok összehasonlítása alapján úgy tűnik, hogy Oroszországba Európából kerül be a kórokozó, nem Kínából.