Megjósolhatatlan a nyilvánosságra került tanácsadói testületi vélemény alapján, hogy miként dönt WHO, rákerül-e az ideiglenes vészhelyzeti gyógyszerlistára a Sinopharm által kifejlesztett oltás – mondta a Népszavának Kökény Mihály, a WHO konzultánsa, korábbi egészségügyi miniszter. Az ENSZ segélycsomagokba csak olyan gyógyszerek, vakcinák kerülhetnek be, amelyek szerepelnek ezen a listán.

A mostani minősítés addig érvényes, amíg a WHO szerint tart ez a világjárvány. A várható döntésben a szakmai kétségek mellett geopolitikai szempontok is közrejátszhatnak majd. A Sinopharm mellett szól, hogy már 45 országban 60 millió embernek adták be, főként fejlődő országokban. A másik oldalon a fejlett államok éreztethetik rosszallásukat amiatt, hogy egy olyan oltóanyag kerül a segélycsomagokba, amit sem az amerikai, sem az európai gyógyszerhatóság nem minősített.

A Népszava kérdéseire a WHO azt válaszolta: a tanácsadó csoport a múlt héten kezdte meg a Sinopharm értékelését arról, hogy felkerüljön-e a vészhelyzeti felhasználási listára. A másik kínai oltóanyag, a Sinovac hasonló végső értékelését ma kezdik. Arra számítanak, hogy mindkét döntés a hét végéig meglesz, és ezeket a lehető leghamarabb nyilvánosságra hozzák.