A járvány elsősorban a koronavírus (SARS-CoV-2) delta variánsa miatt főleg az Egyesült Királyságban és Oroszországban terjed. A mutációt az oltási kampányok felgyorsításával próbálják megelőzni - derül ki az Euronews körképéből. 

A delta variáns aránya az Egyesült Királyságban már 91 százalék körüli, Oroszországban csaknem 90 százalék, Portugáliában pedig 56 százalék. A német hatóságok a delta variánstól tartva kéthetes karantént vezettek be azok számára, akik Portugália felől lépnek be. Németországban 50 százalékra becsülik a delta variáns arányát.

Az Európai Bizottság kedden sürgette a tagállamokat, hogy hangolják össze koronavírus miatt bevezetett intézkedéseiket. "Fontos, hogy a vészhelyzetek bevezetését, amilyen gyorsan csak lehet, kommunikálják a bizottságnak és más tagállamoknak" - mondta Christian Wigand bizottsági szóvivő. "A tagállamoknak szintén az ajánlás szerinti megközelítést kéne alkalmazniuk, és el kéne kerülniük az utazási korlátozások bevezetését. A német intézkedések ezzel nincsenek teljesen összhangban."