A jelenlegi szabályozás szerint Szlovákia határomal két oldalán 30 kilométeres sávban ingázhatnak a munkavállalók, ám a pozsonyi Új Szó egyik olvasója arról tájékoztatta a lapot, hogy a magyarországi Gödön lévő Samsung gyár 80-90 Szlovákiában élő, főleg magyar nemzetiségű alkalmazottja március 13-ától nem tud munkába járni, hiszen a kérdéses üzem a határtól 60 kilométerre van.

Fizetést nem kapnak, mivel a magyarországi jogszabályok értelmében a járvány miatti vis maior, vagyis elháríthatatlan külső ok miatt a munkáltató nem köteles bért fizetni. Mivel az érintetteknek Szlovákiában nincs társadalombiztosítása, a szlovák Szociális Biztosítótól sem számíthatnak semmilyen ellátásra. A 30 kilométeres sávon túlra való ingázásra elvben engedélyt adhat a magyarországi Országos Rendőr-főkapitányság. Ilyen kivételt kapnak például a kamionsofőrök is.

A szlovák-osztrák határtól 60 kilométerre található Bécsben dolgozó szlovákiai egészségügyi nővérek levélben kérték Igor Matovic kormányfőt, hogy tegye lehetővé az ingázásukat. Azzal érvelnek, hogy az osztrák egészségügyi intézményekben sokkal jobb a védőfelszereléssel való ellátottság, mint a szlovák létesítményekben, a személyzetet pedig rendszeresen tesztelik.

A szlovák kormányfőnek címzett internetes petíciót indítottak a korlátozások miatt szétszakított családok tagjai is, akik azt kérik, hogy a kormány méltányosságból biztosítsa az átjárhatóságot a személyforgalom számára a szlovák-magyar határon. A jelenlegi intézkedések szerint ugyanis, aki nem a munkája miatt lépi át a határt nap mint nap, azt az országba való belépéskor 14 napos karanténra kötelezik.