A CureVac NV és a GlaxoSmithKline Plc (GSK) nyilvánosságra hozta második generációsnak tartott koronavírus-oltásuk laboratóriumi teszteredményeit, amelyek biztatóak. Olyan oltást ígérnek, amely az átkozott kórokozó számos mutánsa elleni is biztos védelmet nyújt majd - derül ki a Bloomberg tudósításából. Egyelőre a klinikai teszteket megelőző állatkísérletekről érkezett a beszámoló, amelyek szerint az új készítmény kiüti a brit, a dél-afrikai és a Dániában felfedezett változatot is.

A német és brit cég a Pfizer, a Moderna és az orosz oltás esetén megismert mRNS módszerrel készülő vakcinát fejleszt azzal a különbséggel, hogy az elmúlt egy évben a koronavírusról szerzett tapasztalatokat is beépíthetik a készítményükbe. A klinikai, azaz embereken végzett teszteket az idei harmadik negyedévben kezdhetik, hogy 2022-re a piacon legyen a második generációs oltás.

A fejlesztésre közösen 150 millió eurót költenek, ami a jó kezdeti eredményekről szóló hírekkel párosulva elég volt ahhoz, hogy a New York-i tőzsdén a CureVac részvényei 5,8, a GSK papírjai 0,3 százalékkal erősödjenek.

A GKS-nak nagy szüksége van a sikerre, mert nem tett jót az imázsának, hogy lemaradt a koronavírus-oltások fejlesztésének versenyében. A szakértők azt  várták, hogy mint a világ legnagyobb oltóanyaggyártója az elsők között lesz.