Krimibe illően szövevényes kémkedési botrány borzolja a bolgár választók kedélyeit a május 12-ére kiírt előrehozott választások előtt: az ügyben nyomozást indított az ügyészség, a főügyész kihallgatta Bojko Boriszov volt miniszterelnököt is, aki a botrány kirobbanása előtt a választás első számú esélyese volt - derül ki a bne hírportál összeállításából. Az első hírek bő egy hónappal ezelőtt érkeztek a hatóságokhoz arról, hogy az elmúlt években, Boriszov miniszterelnöksége alatt a belügyminisztérium bepoloskázta a kormány politikai ellenfelei, a civil szervezetek vezetői, bírók és üzletemberek lakásait és irodát, sőt, a kormány összes miniszterénél és a miniszterelnök volt barátnőjénél is lehallgató készülékeket helyeztek el.

Az amúgy sem kicsi botrányt még nagyobbá tette, hogy a belügyminiszter Boriszov régi szövetségese, Cvetan Cvetanov volt, aki mind a jobbközép kormánypártban, a GERB-ben, mint a kormányban helyetteseként tevékenykedett és jelenleg a kampányfőnöki teendőket látja el. A vizsgálatok első néhány hete után annyit állapítottak meg a hatóságok, hogy a poloskák elhelyezésére a lehallgatással kapcsolatos szabályok lazasága adott lehetőséget. Néhány tisztviselő ellen eljárás indult azzal a váddal, hogy elmulasztották a megfelelő előírások kidolgozását, egyiküket bizonyítékok megsemmisítésével vádolják.

Macsó társalgás

A legnagyobb bomba április végén robbant, amikor Miroszlav Naidenov, korábbi mezőgazdasági miniszter - akit az ellenzék korrupcióval vádol - egy tévéinterjúban kijelentette, hogy magát a kormányfőt is lehallgatta saját belügyminisztériuma. Boriszov a szőnyeg alá söpörte a vádat, ám egy napra rá megjelent egy hangfelvétel, amely az ő Szófia környéki villájában zajló bizalmas beszélgetésről készült. Rajta kívül Naidenov és a főváros főügyésze, Nyikolaj Kokinov hangja hallgató.

A társalgás finoman fogalmazva színes, időnként homofób hangnemben zajlik, hallani a WC lehúzását, Boriszov aggódását a kis pártok megerősödése miatt, néhány megjegyzést arról, hogy egyes kényelmetlen újságírókat "keresztre kellene feszíteni", illetve egy igen kínos egyeztetést az ügyészség emberével arról, hogyan lehetne megakadályozni a Naidenov elleni eljárást. Feltűnő, hogy Boriszov nem foglalkozik a felvétel hitelességével. Dühét arra a kérdésre koncentrálja, hogy vajon ki poloskázhatta be a WC-jét, és azzal a feltételezéssel él, hogy az ellenzék embereiből álló titkos hálózat tevékenykedhetett a belügyminisztériumban.

Összeesküvés-elmélet

A volt kormányfő - akitől nem áll távol a nagyotmondás, és aki szereti átláthatatlanul összekuszálni a szálakat, illetve elmocsarasítani a kommunikációt - "külföldi hírszerző ügynökségek" részvételével folyó akcióról is beszélt, némi politikai gyilkossággal színezve (a célpont ismeretlen) a történetet, amelyben a bulgáriai török kisebbség is érintett lenne. Cvetanovot egyelőre védi, hiszen ha legközelebbi szövetségeséről kiderülne, hogy mindenről tudott, az levakarhatatlan foltot ejthetne Boriszov imázsán is.

Bár józan ésszel azt várhatnánk, hogy a közvélemény ezt követően szembe fordul a volt kormánypárttal, a legfrissebb felmérések szerint a megkérdezettek 81 százaléka nem változtatta meg korábbi választási szándékát a botrány miatt, 3,7 százalékuk másra adná a szavazatát, míg 5,4 százalékuk még hezitál. Egy a spicliskedés elleni tiltakozásul hirdetett szófiai tüntetésen - nem tévedés - húszan vettek részt. Ugyanakkor a véleményét megváltoztató 3,7 százaléknyi szavazó voksa fordíthat a választás eredményén.