A magánvállalkozások számára engedélyezett iparágak listáját 127-ről több mint 2000-re bővítik, és csak kisebb részük marad állami felügyelet alatt - jelentette be a kommunista Kuba munkaügyi minisztere, Marta Elena Feito. Azért az állami monopólium így is megmarad 124 iparágban, de egyelőre nem ismert, hogy melyekben.

A portál szemléjében kitér rá, hogy Kuba gazdaságát súlyosan érintette a koronavírus-járvány és a Donald Trump által kivetett amerikai szankciók: 2020-ban 11 százalékkal zsugorodott a gazdaság, ami a legnagyobb visszaesés Kuba elmúlt harminc évében. Az országban még mindig általános jelenség az áruhiány.

Szakértők szerint ez a reformlépés lényegében az összes gazdasági szektort megnyitja a magánvállalkozások előtt, így a családi kisvállalkozások könnyebben válhatnak majd közepes méretűekké. Eddig ilyen jellegű cégeknél 600 ezer ember, a munkaerő mintegy 13 százaléka dolgozott. Leginkább taxisofőrök és kiskereskedők, kisiparosok.

Hasonló váltás Magyarországon az 1960-as években történt, amikor az 1956-os forradalom utáni megtorlások végével engedélyezték a vállalkozások indítását, első körben elindulhattak a háztáji gazdaságok, a "maszek", a "fusi" munkák.