Amikor Cristiano Ronaldo és Lionel Messi 2018-ban először átlépte a 100 millió dolláros éves összkeresetet, mindketten a 30-as éveik elején jártak, karrierjük csúcsán. Kylian Mbappé közel sem várt ilyen sokáig, ő mindössze 23 évesen érte el ezt a bravúrt.

A Forbes becslése szerint a francia szupersztár a 2022-23-as szezonban 128 millió dollárt keresett az adók és ügynöki díjak levonása előtt, ami rekordot jelent a világ legjobban fizetett labdarúgóinak éves rangsorában. A Real Madridhoz való átigazolásáról szóló pletykák ellenére, amelyek még Emmanuel Macron francia elnököt is arra motiváltáksarkallták, hogy Párizsban marasztalja a világklasszist, Mbappé májusban hároméves szerződéshosszabbítást írt alá, hogy hazájában maradjon a Paris-Saint Germainnél.

A szerződésének feltételei szerint, amelyek a legtöbb futballszerződéshez hasonlóan nem nyilvánosak, Mbappé nagyjából 110 millió dollárt kap a fizetése és az aláírási bónuszának egy része között az idei szezonban, iparági szakértők szerint. Ez kiegészül azzal a nagyjából 18 millió dollárral, amit a támadó a Nike, a Dior, a Hublot, az Oakley és a Panini partnereitől kap évente. Érdekeltségei a pályán kívül sem érnek véget: Mbappé nemrégiben az EA Sports FIFA videojátékának címlapján jelent meg, immár a harmadik egymást követő évben; saját produkciós céget alapított, a Zebra Valley-t; és csatlakozott a Sorare fantasy NFT platformhoz nagykövetként és befektetőként is.

Ő már most egy globális ikon. Segíteni akar a világnak, és azt is meg akarja mutatni, hogy Franciaországból is lehetséges hatalmas dolgokat véghez vinni

– mondta a Sorare társalapítója és vezérigazgatója, Nicolas Julia a Forbesnak

Lionel Messit és Cristiano Ronaldo 2014 óta minden évben birtokolta a kereseti lista első két helyét, a csúcsuk 127 millió (48,1 milliárd forint) és 125 millió dollár volt (47,3 milliárd forint). A világsztárok most a második, illetve a harmadik helyre csúsztak vissza.

Messi és Ronaldo a pályán kívül is rengeteget keres

Ez nem jelenti azt, hogy a labdarúgás két legkitüntetettebb játékosa karrierjük alkonyán bármit is veszített volna kereseti erejéből, különösen a pályán kívül. A 35 éves Messi várhatóan 110 millió dollárt (41,7 milliárd forint) fog keresni ebben a szezonban, ebből 55 millió dollárt (20,8 milliárd forint) a pályán kívül, míg a 37 éves Ronaldo 100 millió dollárt (37 milliárd forint), amiből 60 millió dollár (22,7 milliárd forint) a pályán kívülről érkezik. Ezzel többet keres, mint bármelyik másik játékos a pályán kívül. Mindketten jövedelmező szerződést kötöttek kriptopénz-cégekkel az elmúlt évben: Messi évi 20 millió dollárt kap a Socios.com-tól, Ronaldo pedig a Binance-szel kötött partneri szerződést meg nem nevezett összegért.

Összességében a tíz legjobban fizetett labdarúgó ebben a szezonban várhatóan 652 millió dolláros (247 milliárd forint) adózás előtti rekordbevételt fog gyűjteni, ami 11 százalékkal több, mint a tavalyi 585 millió dollár (221,7 milliárd forint). Ennek több mint 50 százalékát csak az első három helyezett adja. A fizetések és bónuszok továbbra is a teljes összeg nagy részét teszik ki, 7 százalékkal 444 millió dollárra (168,2 milliárd forint) nőve. Míg korábban a Covid veszteségei gátat szabtak a játékosmozgásoknak, most úgy tűnik, hogy a fellendülés teljes mértékben beindult. A Deloitte jelentése szerint a Premier League klubjai idén nyáron rekordösszegű, 2,2 milliárd dollárt (834 milliárd forint) költöttek átigazolásokra, 67 százalékkal többet, mint egy évvel ezelőtt.

Ha megnézzük a Premier League nyári átigazolási időszakának költéseit, az csak azt mutatja, hogy a futball, mint a világ legnépszerűbb sportága, mindig érdekes lesz a befektetők számára. A sporttermékek vonzereje a tehetségekbe való befektetéseken múlik, és kevesen képesek nagy tehetségek közül a topligákban játszani, és meghatározó szerepet játszani a topcsapatok teljesítményének emelésében

– mondta Kenneth Cortsen, az észak-dániai University College sportközgazdásza.

A norvég zseni berobbanása a Premier League-ben

A norvég Erling Haaland 22 évesen bebizonyította, hogy a Manchester City által fizetett 63 millió dolláros (23,9 milliárd forint) átigazolási díj minden egyes fillérjét megérte, hiszen eddig 14 Premier League forduló során már 18 gólt szerzett. A norvég a 6. helyen áll az idei listán, és várhatóan 35 millió dolláros (13,2 milliárd forint) fizetést és bónuszt kap ebben a szezonban, valamint 4 millió dollárt (1,5 milliárd forint) a reklámbevételekből.

Haaland, aki  szerepel a kereseti top tízben, Mbappéval együtt az egyetlen 30 év alatti játékos, aki felkerült az idei listára. „Mindig van egy újabb sportcsillag a sarkon, és amikor egyes hősök elhalványulnak, új hősök tűnnek fel” – mondja Cortsen, hozzátéve: „Kétségtelen, hogy Mbappé neve, különösen most a Haalanddal együtt a sportrajongók és a fogyasztók figyelmét is felkelti”. A legjobban keresők listán a brazil Neymar (PSG) a negyedik, míg a Liverpool egyiptomi csillaga, Mohamed Salah foglalja el az ötödik helyet. Haaland után a 7. helyen a Barcelona lengyel csillaga, Robert Lewandowski áll.