"A minisztériumi ellenőrzés során több szabálytalanságot találtunk a programokban, mint amennyit az EU előírásai megengednek" - mondta Ondrej Jakob szóvivő újságíróknak. Hasonló okok miatt Prága tavaly már ideiglenesen leállította két operatív program finanszírozását.

"A feltárt hiányosságok mintegy 90 százaléka a pályázatok kiírásában található" - jegyezte meg a szóvivő. Hozzátette: néhány helyen viszont a kiadások törvényessége körül voltak gondok.

Miroslav Matej pénzügyminiszter-helyettes a közszolgálati rádióban azt mondta, hogy az ellenőrzés tapasztalatairól részletes elemzés készül. Szerinte gyakran előfordul, hogy a pályázat kiírói diszkriminatív módon állapítják meg az egyes követelményeket.

"A pénzügyminisztériumnak kötelessége őrködnie a cseh és az uniós költségvetés felett is. Amint a hiányosságokat felszámolják, a pénzcsapot újra megnyitjuk" - jelentette ki Miroslav Kalousek pénzügyminiszter. A hiányosságokról konkrétumokat nem közöltek, az sem ismert, milyen összegekről is van szó.

Kalousek rámutatott: a most feltárt hiányosságok hasonlóak azokhoz, amelyek miatt Csehországnak már tavaly problémái voltak Brüsszellel. Tavaly az EU 2,6 milliárd korona kifizetését tagadta meg a csehektől különféle hiányosságokra hivatkozva.

"Úgy tűnik, hogy a megyei elöljárók és az illetékesek az eddigi hibákból nem vonták le a tanulságokat" - jegyezte meg a miniszter.

Az európai támogatási programok pénzeit előbb a cseh minisztérium fizeti ki az érintett cégeknek, majd az összegeket visszakapja Brüsszeltől. Az EU-szabályok szerint kétszázalékos hibamennyiség tolerálható.

A 2007-2013-as költségvetési időszakban Csehország mintegy 780 milliárd korona lehívására jogosult az EU-alapokból.