Boc kijelentette: döntésével csillapítani szeretné a feszült romániai közhangulatot, egyúttal megóvni az ország gazdasági stabilitását. Felkérte a parlamentet, hogy mielőbb szavazza meg egy új kormány beiktatását.

A román lapok már a hétvégén is arról írtak, hogy Boc hétfőn bejelentheti lemondását, úgy vélték, hogy többek között ezért hívta össze Traian Bãsescu román elnök megbeszélésre délre a pártok vezetőit. Az Evenimentul Zilei lap úgy tudta, hogy Boc lemondását több csoport is szorgalmazta a PD-L kormánypárton belül.

Az Evenimentul Zilei szerint pártoktól független szakértő lehet a miniszterelnök, és akár a kormány több tagjának is szakértőket kérhetnek fel. Úgy tudják, felmerült Mugur Isarescu jegybankelnök, és Lucian Croitoru jegybanki tanácsadó neve is, utóbbi már korábban is szóba jött lehetséges miniszterelnökjelöltként. A lap szerint ugyanakkor akár George Maior, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatója is a potenciális jelöltek között lehet.

Traian Bãsescu hivatala végül lemondta az eredetileg tervezett találkozót a pártokkal, amelyet hivatalosan a gazdasági és monetárius unióról szóló EU-szerződésről kezdeményezett. Az eredeti napirendi pontok helyett ugyanakkor a kormány lemondásáról és átalakításáról fognak egyeztetni, feltehetően még hétfőn, írja a Hotnews.ro.

Boc három éve volt Románia miniszterelnöke. Első kormánya még 2008 végén alakult, akkor a Szociáldemokrata Párttal (PSD) nagykoalíciós kabinet alakult. A PSD kilépése után Boc első kormánya megbukott, de 2009-ben Traian Bãsescu elnök újból őt kérte fel kormányalakításra. A második Boc-kormányban a PD-L a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) kormányzott együtt.

Az elmúlt év vége politikai értelemben eseménytelenül telt Romániában, miközben gazdaságilag sikerült valamennyire talpra állítani az országot. Emil Boc éppen január elején jelentette be, hogy 2011-ben a tervezett 1,5 százalékkal szemben 2 százalékos volt a növekedés, miközben a költségvetési hiányt sikerült a tervezett 4,4 százalékon tartani.

A megszorító intézkedések ugyanakkor visszavetették a kormány és Bãsescu elnök népszerűségét, amely mélypontra jutott. Január közepén pedig több ezer fős tömeg vonult utcára több nagyvárosban és Bukarestben is eredetileg az egészségügyi reformot bíráló államtitkár-helyettes lemondása és a reform ellen tiltakozva, de később már Traian Bãsescu elnök lemondását követelve.