A Lengyelország nyugati részén lévő Żabów faluban faluban arra lettek figyelmesek a lakók, hogy egy mosómedve felmászott az egyik ostornyeles utcai villanypóznára, és békésen elaludt az utca fölé benyúló részen - írja a lengyelországi mosómedvékről szóló cikkében a Notes from Poland. Kihívták a település önkéntes tűzoltó brigádját amelynek bölcs parancsnoka lekapcsoltatta az áramellátást, majd lehozták az állatot a póznáról.

Elengedték az utcán, ám ő úgy gondolta, hogy helytelenül zavarták meg jól megérdemelt pihenőjében, ezért visszamászott, hogy folytassa a délutáni szunyókálást. A katasztrófától tartó katasztrófaelhárítók azonban nem hagyták annyiban a dolgot, újra lehozták, bezsákolták a kis állatok begyűjtésére rendszeresített zsákjukba és távolabb, az erdőben engedték el újra.

A kérdés mármost az, hogy kerül egy lengyel faluban a villanypóznára egy mosómedve, amikor ez az állat Észak-Amerikában honos. A mosómedvéket eredetileg bundájukért kezdték el tenyészteni Európában, ám egy részüket állatbarátok kimenekítették rabságukról, míg más példányok megszöktek, s mivel életrevaló állatok kisvártatva elszaporodtak.

Jelentős kisebbség

Ma már jelentős kisebbséget alkotnak a negyvenmilliós Lengyelországban, becslések szerint egymillió egyedük él az országban, annak ellenére, hogy csak az 1990-es évek elején jelentek meg a lengyeleknél. Vélhetően Németországból vándoroltak be, ahol néhány tucat példányukat elengedték, illetve elszöktek az 1930-as, 1940-es években. Egy részük akkor szabadult ki, amikor a második világháborúban bombatalálat érte a szőrmefarmot, ahol éltek.

Aki a természetben élő mosómedvét akar fotózni, annak ajánlott Lengyelország nyugati részére Nyugat-Pomeraniába látogatnia, ahol az említett Zabów falu is található, vagy esetleg szétnézhet Alsó-Szilézában. Más kérdés milyen élmény a nagyvárosban találkozni ezzel az állattal.

Amikor 2020-ban Varsóban is feltűnt egy mosómedve, kisebb pánik tört ki, mert a lengyel főváros lakói attól tartottak, hogy ezek az állatok városi kártevők lehetnek, ahogy arra Németországban van példa. A német városokban egyenesen pusztítónak tartják a jelenlétüket, mert kárt tehetnek a helyi élővilágban, fertőzéseket hordozhatnak, bejuthatnak a lakásokba, kirámolhatják a szemeteskukákat. A varsói helyhatóság nem ajánlja az etetésüket és a megérintésüket, ehelyett a rendőrség értesítése a javallott. A rend őrei azután megpróbálhatják becserkészni, az eltévedt mosómedvéket.

Értékes bunda

Bár manapság kormoly ellenállásba ütköznek azok, akik állatprémekből akarnak pénzt csinálni, van piaca a szőrméknek. A mosómedvékkel nagyjából azonos méretű állatok közük a hód bundájára alig van kereslet, ám egy-egy szerencsétlen állat prémje 10-13 dollárt (3600-4700 forint) érhet - derül ki a Trapping Today hírportál összesítéséből. A vörös rókák szőrméje iránt nem volt túl nagy érdeklődés a piacon az elmúlt években, ám így is átlag 15-20 dollárt érhet ez a prém.

Az üzlet a nyest és a vidra prémjében van, miután alacsony a kínálat, ám a kereslet folyamatosan erős. Az alaszkai és kanadai nyestszőrmét darabonként átlag 70 dollárért (25 ezer forint) lehet eladni, az USA észak-keleti részén tenyésztett állatok bundája azonban már csak 30-40 dollárt ér. A vidrabunda árát nehezebb becsülni, például mert különbség van a hím és a nőstény állatok szőrméje között, összességében átlagosan 40 dollár körül alakulhat az értékük.

Mosómedveprémből bőséges a kínálat Észak-Amerikában, ám a kereslet viszonylag gyenge, ezért a legjobb ár, amit kapni lehet ezért az áruért darabonként tíz dollár. Az átlag öt dollár körül alakul, ám 1-3 dollárért is lehet mosómedveszőrmét kapni.