Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Minden harmadik lengyel munkaadó hajlandó többet fizetni ukrán vendégmunkásának, mint lengyel dolgozójának - írta a Business Insider Polska a lengyel munkaerő-piaci barométerre hivatkozva. A vállalatok 30 százaléka alkalmaz ukrán dolgozót jelenleg. A legtöbb vendégmunkásnak a 250 alkalmazottnál több embert foglalkoztató vállalatok adnak munkát, ezeknél a személyzet 45 százaléka ukrán.

A közepes nagyságú cégeknél minden harmadikra igaz, hogy ukrán alkalmazottai is vannak, a kisebb vállalkozások közül csak minden negyediknél dolgoznak vendégmunkások. Ugyanakkor csaknem minden negyedik cég toborozni akar Ukrajnából munkásokat a következő hónapokban. A legtöbb külföldi az iparban dolgozik, aztán jön a kereskedelem, majd a szolgáltatások.

Az előző felméréshez képest nőtt azon munkaadók száma, akik hajlandóak lennének többet adni a keleti szomszédból érkezett dolgozóknak, mint a lengyeleknek. Ezzel lehet a legjobban csábítani a keleti vendégmunkásokat. Ugyanakkor a biztonság és a földrajzi közelség is fontos szempont. A Personnal Service szerint a munkaerőhiány miatt hajlandóak a munkaadók többet fizetni az ukránoknak. A járvány alatt sokan hazatértek a vendégmunkások közül, akiket újra át kellene csábítani Lengyelországba.