Márciusban 5,7 százalékkal nőtt a tavalyi évhez képest az átlagfizetés a versenyszférában Lengyelországban, ami halványabb, mint a februári adat és kisebb a vártnál - adta  hírül a gazeta.pl. A szakértőknek gőzük sincs, mi lehet a váratlan lassulás hátterében.

Az átlagbér meghaladta a bruttó 5000 zlotyt (380 ezer forint, a megfelelő magyar adat 330 ezer forint), amiből körülbeül nettó 3665 zloty (272 ezer forint) marad a munkavállalók zsebében - amennyiben megbízásos munkáról van szó. A PKO bank szakértői szerint 2021 elejére 6000 zlotys bruttó átlagfizetésre lehet számítani.

Ezek az adatok ugyanakkor kizárólag a vállalkozói ágazatra vonatkoznak, azon belül azokra a cégekre, amelyek kilenc embernél többet foglalkoztatnak. Ezzel egyidejűleg a foglalkoztatás rekordszintre emelkedett, három százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezzel túlszárnyalta az elemzői várakozásokat.

A Rzeczpospolita felhívta a figyelmet arra, hogy az 5,7 százalékos márciusi béremelkedés a legalacsonyabb a versenyszférában 2017 júliusa óta. A lap által megkérdezett elemzők 7,1 százalékos növekedésre számítottak, ez lett volna egyenlő a tavalyi átlagos növekedéssel.