A lengyel kormány arra készül, hogy az állampolgárok egészségügyi adatai, ezen belül a terhességre vonatkozó információk is szerepelnek majd az állampolgárok személyi okmányain - adta hírül a Euronews. Ez aggályokat vet fel a nők jogait illetően egy olyan országban, ahol rendkívül szigorú az abortusztörvény.

A Nőkért és Családtervezésért Alapítvány képviselője szerint “egy ilyen nyilvántartás rendkívül ijesztő azon nők számára, akik a terhességüket az egészségügyi rendszeren kívül szakítanák meg. Mert bár semmilyen módon nem büntetik őket ezért, az információ mégis látható lesz, és az egészségügyi szakemberek kérdéseket tehetnek fel. Ez önmagában is stresszes lehet, tekintettel a jelenlegi lengyelországi társadalmi, jogi és politikai körülményekre.”

A lengyel törvények a 22. hetig engedélyezik a terhességmegszakítást, de büntetik azokat, akik ehhez segítséget nyújtanak - például a partnereket, aktivistákat, sőt az orvosokat is. A lengyel kormány szerint az új szabályozás nem a saját ötletük, hanem egy európai ajánlás része. És az Európai Unió más országaiban is bevezetik majd.

“Az Európai Bizottság adott ki ajánlásokat a betegkártyán feltüntetendő információkról, amikről mi is beszélünk_” - fogalmazott az egészségügyi minisztérium szóvivője. “A vércsoport, vagy bármilyen gyógyszerre való allergia rendkívül fontos a kezelésekkor. De a terhességre vonatkozó információ is az, amikor életet kell menteni. Egy terhes beteg lehet olyan állapotban, amikor sok gyógyszer ellenjavallott.”