Lengyelországban az áram nagykereskedelmi ára a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének igénye miatt jelentősen nőtt, ezért a forgalmazók a kiskereskedelmi árat is felemelik - írta a Business Insider Polska. Az év eleje óta az egyéni felhasználóknál a szabadpiaci ár 10 százalék körül emelkedett, s emiatt a kereskedelmi ár is jóval magasabb lett. Az üzleti szférában a drágulás eléri a 20 százalékot is. Ez történelmi csúcs.

A szakértők egyértelmű véleménye szerint mindez a magánfogyasztók zsebét is érinteni fogja. A háztartásoknál a tavalyihoz képest körülbelül 3,5 százalékkal emelkedett az ár már az év elején, de ez még messze nem a vége a drágulásnak.

A rossz hír nem jár egyedül, az építőanyagok ára is erőteljesen emelkedő pályára került. Ennek hátterében egyrészt a koronavírus-járvány van, ugyanis a lengyelek ingatlanokba és azok felújításába fektetik a pénzüket, ami természetesen felfelé hajtja az építőipari anyagok árát is. A másik ok, hogy nő a nyersanyagok ára . Ráadásul az új építések nagy részét energiatakarékosan akarják végezni, ami szintén nem olcsó.