A libanoni központi statisztikai hivatal adatai szerint a fogyasztói árindex augusztusban 137,8 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, szemben a júliusi 123,4 százalékkal. A fogyasztói árak 10,25 százalékkal emelkedtek az egy hónappal korábbihoz képest, míg az élelmiszerárak 20,82 százalékkal nőttek - írja az Al Jazeera.

Libanonban az infláció az elmúlt két évben az egekbe szökött, ahogy az ország pénzügyi és gazdasági válsága egyre inkább elhatalmasodik, és a politikusok nagyon keveset tesznek a hatások enyhítése érdekében. A valuta értékének közel 90 százalékát elvesztette, és a lakosság háromnegyedét szegénységbe taszította.

A hatóságok az elmúlt hónapokban elkezdték csökkenteni a támogatásokat, mivel a legtöbb árucikket már a feketepiaci árfolyamon kell fizetni. A központi bank már eszköztelen, többször figyelmeztette is a kormányt a támogatások folytatására.

A közel 13 hónapos bénultság után a milliárdos és volt miniszterelnök, Najib Mikati új kormányt alakított, amely arra törekszik, hogy újraindítsa a Nemzetközi Valutaalappal és a hitelezőkkel folytatott, megrekedt mentőcsomagról szóló tárgyalásokat az adósság átütemezéséről. Libanon tavaly 30 milliárd dollárnyi eurókötvényt nem fizetett vissza.