Csökkentették a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelenlegi enyhítési ciklusának kamatmélypontjára adott előrejelzésüket londoni pénzügyi elemzők, elsősorban a legutóbbi kamatdöntéshez fűzött monetáris tanácsi közlemény és a rövid távon várható inflációs pálya alapján. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a hazai és a külső környezet általuk jövőre várt változásai miatt 2014 végére ismét MNB-kamatemeléssel számolnak.

A Morgan Stanley londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői az előző napi MNB-kamatcsökkentésre visszatekintő szerdai helyzetértékelésükben közölték: véleményük szerint a monetáris tanácsi ülésről kiadott közlemény hangvétele, az MNB következő inflációs jelentésében szereplő, valószínűsíthetően a jelenlegi prognózisnál alacsonyabb további magyarországi inflációs pálya, valamint az eurójegybank (EKB) részéről várható újabb enyhítés egyaránt arra vall, hogy a "legkönnyebb ellenállás irányát" a 2014 elején is folytatandó monetáris enyhítés kínálja az MNB számára.

Az elemzők eddig is lehetségesnek tartotta a 3,00 százalék alatti MNB-kamatmélypontot, most már azonban alapeseti előrejelzésként is hihetőnek tűnik számára egy ilyen kamatszint elérése. Nehéz pontosan előre látni, hogy az MNB enyhítési ciklusa hol érhet véget, mivel a magyar jegybank már most "feltérképezetlen vizeken jár", de abból a feltételezésből kiindulva, hogy az MNB "komfortzónája" a 2,50-3,00 százalék közötti alapkamat-sávba süllyedt, 2,60-2,80 százalék közötti alapkamat elérése 2014 első negyedében ésszerű előrejelzésnek látszik - áll a Morgan Stanley szerdai elemzésében.

A ház szakértői mindezek alapján közölték: 2014 elejére beiktattak prognózisaikba két pótlólagos MNB-kamatcsökkentést, és így az általuk eddig várt 3,00 százalék helyett most már 2,60 százalékon várják az MNB-alapkamat mélypontját.

Változatlanul szerepel előrejelzésükben, hogy az MNB 2014 végén emeli alapkamatát az infláció várható gyorsulása miatt, és azért is, mert a közép- és kelet-európai térség más jegybankjai várhatóan szintén hozzákezdenek monetáris politikájuk normalizálásához.

A közgazdászok szerdai előrejelzése szerint 2014 végére a magyar jegybanki alapkamat 3,25 százalékra emelkedik.