Amennyiben a 4 államfőjelölt egyike sem szerzi meg a választók több mint felének támogatását, akkor január 11-én második fordulót rendeznek a két legtöbb szavazatot szerzett jelölt részvételével. A választási törvény átalakítása miatt 700 ezerrel kevesebben szavazhatnak a mostani elnökválasztáson, mint öt évvel ezelőtt.

Az elnökjelöltekre 6350 helyen adhatják le voksaikat az állampolgárok: belföldön 6260, külföldön pedig 90 szavazóhelyiségben. Horvátországon kívül 50 országban lehet az urnákhoz járulni.

Az idei elnökválasztáson kevesebb a jelölt, mint korábban volt: 2009-ben 12-en, 2005-ben 13-an indultak az elnöki tisztségért. A mostaninál kevesebben csak 1997-ben szálltak versenybe, összesen hárman. Akkor Franjo Tudman másodszor is győzelmet aratott két vetélytársával szemben.

Rekordszámú megfigyelő lesz jelen ugyanakkor a mostani választásokon: összesen 22 ezer, vagyis minden szavazóhelységre átlagosan 3,5 fél megfigyelő jut.

A felmérések szerint Ivo Josipovic jelenlegi államfőnek, a Szociáldemokrata Párt (SDP) jelöltjének és Kolinda Grabar Kitanovicnak, a jobbközép Horvát Demokrata Közösség (HDZ) képviselőjének van a legnagyobb esélye a tisztség elnyerésére.
A választáson exit poll felmérést készít az egyik közvélemény-kutató cég. A választóhelyiségekből távozók nyilatkozatai alapján összeálló becsléseket a vasárnap esti urnazáráskor, 19 órakor ismertetik a hírtelevíziók. Eredményeket már 22 órától nyilvánosságra hoz az országos választási iroda.

QP | Quality Placement