Az elakadt gazdasági kilábalás, a költségvetési fegyelem hiánya és az külső sokkok veszélye miatt Baa3-ról a bóvli tartományban lévő Ba1-re rontotta le Horvátország adósságaira adott besorolását a Moody's. Az osztályzat kilátásait negatívról stabilra változtatták, mert kicsi az esélye annak, hogy a helyzet tovább romlik. A Standard & Poor's decemberben vitte le a horvát tartozásokra adott minősítését a bóvli szintre. A Moody's felhívja a figyelmet arra, hogy a kormánynak a rossz külgazdasági környezet miatt korlátozott lehetőségei vannak a gazdaság élénkítésére az export segítésén keresztül.

Horvátország ugyan júliusban az EU tagja lesz, ami pozitív fejlemény, ám Európa gazdasági gondjai és a kormány tunyasága a reformok végrehajtásában megnehezíti, hogy kellőképpen kihasználják a csatlakozás kínálta lehetőségeket - vélik a hitelminősítő elemzői. A horvát gazdaság második recessziójában van az elmúlt két évben, ami részben az európai adósságválságra, részben a büdzsé egyensúlyba hozását célzó megszorító politikára vezethető vissza. A GDP arányos hiány a kormány várakozásai 3,1 százalék lesz idén, részben azért, mert az országnak el kell kezdenie fizetni európai uniós hozzájárulásait.

Zágráb arra számít, hogy a GDP 2013-ban 1,8 százalékkal növekedhet, az IMF azonban mindössze 0,75 százalékos pluszt jósol. Tavaly 1,5 százalékkal zsugorodott a horvát gazdaság. A balkáni ország 2020-ig 10 milliárd euró uniós támogatásra számít.