Miközben a két ország politikai vezetése szerint sohasem volt ilyen jó és kiegyensúlyozott a kapcsolat Magyarország és Szerbia között, gazdasági téren komoly nehézségekkel nézünk szembe - mondta Varga Imre belgrádi magyar nagykövet a szombaton megnyílt 77. újvidéki nemzetközi mezőgazdasági és élelmiszeripari vásáron. Hozzátette: a kétoldalú forgalom részben a válság miatt jelentősen visszaesett, de akkor sem volt dinamikus a magyar tőke beáramlása Szerbiába, amikor az áruforgalom még csúcson, évi 1,3 milliárd eurón állt.

A tavalyi adatok szerint eddig 371 millió euróra rúg a déli szomszédunknál befektetett magyar tőke értéke, miközben Horvátországba jóval több mint hárommilliárd euró áramlott, de Montenegróba is 600 milliót meghaladó invesztíció érkezett, azaz komoly kihasználatlan potenciál van a szerb piacban.

A magyar vállalkozások tőkeereje elegendő ahhoz, hogy ebben a régióban megjelenjenek, és a nyelvi korlátok sem jelentkeznek olyan élesen, mint másutt - mondta Mester Zoltán, az NFGM szakállamtitkára. A legjelentősebb magyar befektetőnek az OTP, a Mol és a Richter számít, de a több mint 400 vegyes vállalat tulajdonosai között megtalálható a Betonút, a Fornetti, a Masterplast és a ContiTech is. Mester szerint jelentős lehetőségek vannak a szerbiai privatizációban, illetve fontos, hogy magyar vállalkozások is megjelenhessenek az infrastrukturális projektekben.

A következő hónapok során magyarországi roadshow-t szerveznek, hogy így keltsék fel a potenciális befektetők és kereskedelmi partnerek figyelmét a szerbiai lehetőségek iránt - mondta Pásztor István, a Vajdaság Autonóm Tartomány gazdasági titkára. Felhívta a figyelmet arra, hogy komoly potenciált jelent az Oroszországgal kötött szerb szabadkereskedelmi megállapodás is. Az orosz piacra vámmentesen a legalább 50 százalékban szerb termékek vihetők be - tájékoztatott Jelena Marianovic, a belgrádi gazdasági minisztérium szakállamtitkára.

Hozzátette: Belarusszal és Törökországgal hasonló egyezményt hoztak tető alá, de hamarosan megnyílhat a kazah piac is.