Az Ukrtransgaz ukrán gázforgalmazó honlapjára felkerült adatok szerint Ukrajna a tavalyi első 11 hónapban 2,1 milliárd köbméter, egy évvel korábban 1,1 milliárd köbméter földgázt importált Európa felöl. A legtöbb földgáz Szlovákián keresztül áramlott Ukrajnába az idei csaknem egy évben. Magyarország szeptember 25-e óta átmenetileg szünetelteti a gázszállítást Ukrajna felé.

A Gazprom június közepén állította le a gázszállítást Ukrajnának, mert a szomszédos állam moszkvai számítások szerint 5,3 milliárd dollárral tartozott a korábban leszállított energiahordozóért.

Ukrajna azóta rendezte adósságának egy részét. A két ország között októberben létrejött megállapodás szerint Oroszország hajlandó újraindítani a gázexportot Ukrajnába, de csak annyit szállít, amennyit előre kifizet Kijev. Az ukrán Naftohaz vállalat múlt héten fizetett 378 millió dollárt a Gazpromnak, amiért 1 milliárd köbméter földgázt vásárolt. Az orosz társaság december 9-én megkezdte a szállítást.

Ukrajna gázfogyasztása évi mintegy 50 milliárd köbméter, ebből húszmilliárd köbmétert maga termel. Ukrajna korábban kizárólag Oroszországból importált földgázt, mára az orosz gázimportnak a 60 százalékát már kiváltotta.

Csökkenhet az Ukrajnába irányuló orosz gáz ára az olajár esése miatt

Csökkenhet az Ukrajnába irányuló orosz gáz ára az olajárak esése miatt jövő év első negyedévében - vélte a Andrij Kobolev, az ukrán Naftohaz igazgatótanácsának elnöke. A mostani 1000 köbméterenkénti 375 dollárról 340 dollár alá csökkenhet az orosz gáz ára 2015 első negyedévében - mondta az illetékes. Várakozását azzal magyarázta, hogy az Oroszországból Ukrajnába érkező gáz árát - a jelenleg érvényes szerződés szerint - az olajárakhoz kötötték. A kőolaj globális ára csaknem 40 százalékkal esett június óta. Arra számítunk, hogy folytatódik az árcsökkenés és a nyáron még olcsóbb lesz a gáz - mondta Andrij Kobolev.