A Gallup kutatói az úgynevezett Cantril-létra segítségével értékelték az EU lakosságának életét. A válaszadók egy 0-tól 10-ig terjedő skálán értékelték jelenlegi életük minőségét és jövőbeni kilátásaikat. Azokat, akik jelenlegi életüket 7 pont vagy a fölé, kilátásaikat pedig 8 pont vagy a fölé értékelték, a kutatók a gyarapodó kategóriába sorolták; azok, akik 4 pontnál kevesebbre minősítették helyzetüket, a szenvedő kategóriába kerültek; míg a két érték közöttiek a küszködő besorolást kapták. A válaszokból kiderül, hogy a gazdasági válság hatásaival küzdő EU-ban a lakosság életszínvonala alig vagy egyáltalán nem javul, sőt sokak helyzete rosszabbodik. Azon országokban - így Bulgária, Románia, Litvánia és Portugália  - ahol jelentősebben nőtt a gyarapodók aránya, a mutatók még mindig a legalacsonyabbak közé tartoznak - adta hírül az ELTE TáTK hírlevele.

A kutatás eredményei szerint az EU lakosainak 37 százaléka prosperál (tavaly ez az arány 38 százalék volt) az élete, 54 százalék küszködik, míg 10 százalékuk szenved.

Északon jobb az érzet

A relatív erős gazdaságú, hagyományosan jóléti észak- és nyugat-európai országokban, amelyeket kevésbé érintett a 2008-ban kirobbant válság, élnek a legtöbben, akik élethelyzete pozitívnak minősül. Dániában, Svédországban, Hollandiában, Ausztriában, Finnországban, Belgiumban, Írországban és az Egyesült Királyságban éri el, illetve haladja meg a gyarapodók aránya az 50 százalékot. A többi nyugati államban 50 százalék alatti, de 30 alatti a gyarapodók aránya.

Magyarországon több szenvedő él, mint gyarapodó

A nyugati államokétól jelentősen eltérő képet mutat azon, kevésbé felkészült és szegényebb országok sora, amelyeket a legjobban érintett a válság. Bulgáriában, Görögországban, Lettországban, Portugáliában és Magyarországon például több szenvedő él, mint gyarapodó. Bulgáriában a szenvedők aránya 39, a gyarapodóké 10 százalék, míg Görögországban az előbbiek aránya 26, az utóbbiaké 14. Lettországban és Portugáliában a szenvedők 22 százalékos aránya 2 százalékkal haladja meg a gyarapodókét. Magyarországon a szenvedők aránya 32 százalék a Gallup kutatói szerint, a gyarapodóké 12 százalék, a küszködőké pedig 56 százalék.

A felmérés szerint 2008 óta Görögországban és Spanyolországban esett vissza drámai mértékben a gyarapodók aránya: előbbiben 44-ről 14 százalékra, utóbbiban 60-ról 31 százalékra csökkent a mutató. A 2008-as adatokhoz képest szignifikáns a csökkenés Írországban, Olaszországban és Finnországban is.