Az orosz-ukrán háború miatt a gyártók már most azon dolgoznak az Egyesült Királyságban, hogy módosítsák a termékeik receptjét úgy, hogy a napraforgóolajat más összetevővel helyettesítsék. Az Edible Oils-nak – mely a legjelentősebb étolaj-palackozással foglalkozó brit vállalat – is már csak néhány hétre elég napraforgóolaj-készlete maradt, ezért időszerű a rágcsálnivalók összetételének a megváltoztatása. 

A cég kereskedelmi igazgatója szerint legalább egy évig, de akár 18 hónapig is tarthat majd az étolajhiány a briteknél, melynek az az oka, hogy az Egyesült Királyság napraforgóolaj-készleteinek nagy része eddig Ukrajnából származott, idén viszont az ukrán gazdák nem tudnak akkora területen vetni a háború miatt, mint az elmúlt években, így a betakarított termény is sokkal kevesebb lesz. 

A brit Élelmiszerszabvány-ügyi Hivatal (FSA) figyelmeztetést tett közzé a vásárlók számára, mert a gyártóknak még nem volt idejük arra, hogy a termékeik összetételével együtt a címkéket is megváltoztassák, ezért előfordulhat, hogy a csomagolásokon feltüntetett napraforgóolaj helyett repceolajat tartalmaznak az élelmiszerek. 

A hivatal szerint a szűkös étolajkészletek miatt további érintett termékek lehetnek a müzliszeletek, a majonézek, a kenyér és a kekszek, melyek szintén eddig napraforgóolaj felhasználásával készültek.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.