A japán statisztikai hivatal pénteken közzétett adatai szerint a fogyasztói árak 0,2 százalékkal emelkedtek szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest. A friss élelmiszerek árváltozása nélkül számolva 0,1 százalékkal kúsztak feljebb a fogyasztói árak, tavaly március óta először növekedtek. A piacok is 0,1 százalékra számítottak az augusztusban mért nulla százalék után.

Elemzők arra számítanak, hogy az üzemanyagköltségek emelkedése felgyorsítja a fogyasztói inflációt a következő hónapokban, de az ütem még így is szerény lesz a többi fejlett gazdasághoz képest, mivel a gyenge bérnövekedés visszafogja a fogyasztást, így a vállalatok nem tudják nagy mértékben emelni az árakat.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics arra számít, hogy a maginfláció a jövő év elején 1,0 százalékos szint közelében éri el a csúcsot.

Szeptemberben az energiaköltségek emelkedtek legnagyobb mértékben, 7,4 százalékkal, ez az utóbbi három év legerősebb üteme volt. A feldolgozott élelmiszerek és tartós javak ugyancsak jelentős mértékben drágultak, de nem tudták ellensúlyozni a mobilhasználati díjak 44,8 százalékos zuhanásának hatását.

A mobilhasználati díjak a statisztikai módszertan változása miatt nemrégiben nagyobb súlyt kaptak az indexben. Elemzők szerint a változtatás éves szintű hatásai jövő év áprilisától kezdenek el kifutni, miközben a belföldi keresletnek a népesség elöregedése miatti csökkenése strukturális lassulást okoz az áruk és szolgáltatások iránti keresletben.

A jegybank több mint nyolc éve, 2013 áprilisában indította el agresszív monetáris lazítási politikáját, hogy kihúzza a világ harmadik legnagyobb gazdaságát a deflációs spirálból. A 2 százalékos inflációs célszámot csak a 2014-es pénzügyi évben sikerült elérni és meghaladni, azóta is túl alacsony az ütem.