Bíróság elé állítják Matteo Salvini, a Liga párt vezetőjét a spanyol Open Arms mentőhajó fedélzetén érkezett 147 menekült feltartóztatásáért. Az előzetes bírói döntés megalapozottnak tartotta az ügyészség vádemelési kérelmét - írja az Euronews beszámolójában. 

"Ha nem csal az emlékezetem, egy spanyol hajóról beszélünk, amely bevándorlókat vett fel líbiai vizeken, máltai vizeken. Egy hajóról, amely nem volt hajlandó Spanyolországnál kikötni, kétszer sem, sőt egy spanyol katonai hajó segítségét is megtagadta. Miről beszélünk?" - mondta az újságíróknak.

A menekültellenes politikus, aki április elején járt Budapesten, hogy Mateusz Morawiecki lengyel és Orbán Viktor magyar miniszterelnökökkel egyeztessen egy új európai, konzervatív és migrációkritikus pártszövetség megalakításáról, a hírre úgy reagált, hogy csak a hazáját védte, emelt fővel vállalja, amit tett.

Az olasz szenátus tavaly júliusban szavazta meg a politikus mentelmi jogának felfüggesztését, akkor a vád emberrablás és hivatali kötelesség elmulasztása volt. Salvini akár 15 év börtönt is kaphat.

Nem ez az egyetlen eljárás, ami zajlott a politikus ellen: 2019. július 10-én indult hivatalos ügyészi vizsgálat indult amiatt, hogy az általa vezetett Liga párt illegális finanszírozásban részesült-e Oroszországtól. A Buzzfeed amerikai hírportál beszámolója szerint Gianluca Savoini erről megbeszéléseket folytatott orosz tisztségviselőkkel. Állítólag a portál birtokában van egy felvétel egy 2019. október 18-i moszkvai találkozóról Savoini és öt másik - két olasz és három orosz -, meg nem nevezett személy között. Matteo Salvini az említett időpontban szintén Moszkvában tartózkodott.