Az Agent Green nevű állatvédő szervezet internetes petíciót indított annak a sürgősségi kormányrendeletnek a felfüggesztése érdekében, amely azonnali beavatkozást tesz lehetővé a romániai helyi hatóságoknak medvetámadások esetén - írta a Maszok. Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) az alkotmánybíróságon szeretné érvényteleníttetni a nagyvadakat „a trófeavadászok kíméletlen puskái elé kergető” jogszabályt.

A Tánczos Barna RMDSZ-es környezetvédelmi miniszter javaslatára kidolgozott és elfogadott sürgősségi kormányrendelet lehetővé teszi, hogy medvetámadás esetén egy-egy településen helyben hozzák meg a döntést a védekezés mértékéről és a foganatosítható intézkedésekről: ez a nagyvad elkergetésétől a befogásán és áthelyezésén át a kilövéséig/eutanáziáig terjedhet.

Ennek megfelelően a helyi önkormányzatok, a rendvédelmi szervek, az erdészetek és vadásztársaságok képviselőiből, illetve állatorvosokból álló „operatív törzsek” dönthetnek helyi szinten. A sürgősségi rendelet lényege, hogy nem kell órákat vagy napokat várni a bukaresti központi hatóságok engedélyére.

Maszol által megszólaltatott önkormányzati vezetők üdvözölték a jogszabályt, annak ellenére is, hogy még nem ismerik annak alkalmazási útmutatóit. Az Agent Green azonban arra hivatkozik, hogy a barnamedve védett állat az Európai Unióban. Az egyesület minden törvényes eszközzel meg akarja akadályozni a kormányrendelet életbe lépését. Petíciójukat néhány órán belül több mint 80 ezren írták alá. Székelyföldön találkozókat szerveznek az állatvédők és a medvetámadások áldozatai között.