A német kancellár szerint az európai fizetőeszköz kiállta a pénzügyi válság által okozott turbulenciákat, de a válságkezelés több országban is az államadósság megugrásához vezetett.

Merkel úgy véli, hogy ma - bizonyos értelemben - spekuláció folyik azok ellen az országok ellen, amelyekben a válság kezelése eleve kedvezőtlenebb helyzetből indult és a magas államadósság korábban megoldatlan strukturális problémákkal is társult. Ez pedig veszélyes - idézte a német kancellárt az AP hírügynökség az interjúra hivatkozva.

Ezeket a problémákat az érintett országokban fenntartható költségvetéssel lehet megoldani. Merkel szerint csak úgy lehet sikeres a piacok euróba vetett bizalmának helyreállítása, ha Görögországban és más hasonlóan magas államháztartási hiánnyal küzdő országokban a problémákat a gyökerénél kezelik.

Az EU egy konkrétumokat nélkülöző segítséget ígért Görögországnak, de világossá tette, hogy Athéné a fő felelősség a krízis megoldásában.

Merkel értékelte Görögország azon törekvését, hogy az EU-val és az IMF-fel hajlandó együttműködni és további lépésekre is elszánja magát, ha szükséges.