Sir Suma Chakrabarti a London School of Economics-on (LSE) tartott előadásában úgy vélte, hogy a gazdasági fejlődéshez elengedhetetlen a hatékonyan működő állam, amely ugyanakkor a hangsúlyt a magánszektorra helyezi.

Az államoknak dinamikus és termelékeny magánszektorra van szükségük a munkahelyteremtéshez és a gazdasági növekedéshez, a magánszektornak pedig olyan hatékony államra, amely e funkciók ellátását lehetővé teszi számára. A fenntartható fejlődési célok eléréséhez kulcsfontosságú, hogy a piac jól funkcionáljon, ehhez pedig az kell, hogy az állam egyértelműen kialakított játékszabályok alapján működjön együtt a magánszektorral és "a pálya egyik irányba se lejtsen".

Sok országban még párbeszéd sincs az állam és a magánszektor között, sőt az tapasztalható, hogy "vissza is vágnak" általánosságban a magánszektornak és a piacnak, különösképpen a bankoknak. Ez érthető is, mivel a globális pénzügyi válság előtti években bőségesen voltak példák "mértéktelenségekre", a növekedés eredményeit sokkal egyenlőbb módon kellett volna elosztani - mondta az EBRD elnöke. Ezt a "visszavágást" túlzásba is lehet vinni.

A túlságosan nagyvonalú pénzügyi deregulációra és az egyenlőtlenségekre az EBRD véleménye szerint nem "a több állam, kevesebb piac" megoldás a válasz, hanem a hatékonyabb állami intézmények és a jobban működő, jól szabályozott piacok - hangsúlyozta a közép- és kelet-európai gazdaságok átalakulásának finanszírozására 1991-ben alapított londoni bank vezetője. Az elnök a magánszektor elengedhetetlen szerepének illusztrálására az infrastrukturális fejlesztések rendkívüli tőkeigényét említette példaként.

A világgazdaságban évente 3300 milliárd eurónak megfelelő értékű beruházásra lenne szükség az infrastrukturális hálózatok fejlesztéséhez, ám ebből jelenleg csak 2400 milliárd euróra van fedezet. A csaknem ezermilliárd eurós hiányt valahonnan pótolni kell, de az állami szektor ennyi tőkét egyedül képtelen előteremteni, a nemzetközi pénzügyi szervezetek is csak a tizedét tudják fedezni ennek a finanszírozási hiánynak. E helyzetben a magánszektor az, amely képes kitölteni ezt az infrastrukturális finanszírozási űrt - mondta az EBRD elnöke.

QP | Quality Placement