Folytatódott OPEC tegnapi ülésének kudarca után kezdődött olajár-emelkedés, a londoni Brent jegyzése az ázsiai kereskedésben 30 centtel, hordónként 117,90 dollárra kúszott fel, az észak-amerikai könnyűolajért 71 centtel kellett többet adni, s így 101,10 dollárra ment fel a hordónkénti ár. A BBC-nek nyilatkozó elemzők új szempontot vetettek fel a tegnapi tanácskozással kapcsolatban: a kartell nem pusztán azért nem döntött a kitermelési kvóták emeléséről, mert tagjainak fele elégedett a 100 dollár körüli árral, hanem azért sem, mert ha akarnák se tudnák bővíteni olajkitermelésüket. A jelenlegi árak mellett a legtöbb OPEC-tagország már most is annyi olajat hoz felszínre, amennyit csak tud - állítja Tom Bentz, a BNP Paribas árupiaci termékekért felelős menedzsere.

Az világ olajfogyasztása 3,1 százalékkal nőtt 2010-ben, ami több mint kétszerese a tízéves növekedési átlagnak - derült ki a BP éves statisztikai áttekintéséből. A bővülés a folyamatosan emelkedő olajár ellenére gyorsult fel - a Brent tavalyi átlagára a második legmagasabb szintre ment fel az adatgyűjtés kezdete óta. Az olajkereslet növekedésének legnagyobb része Kínából származik: a világ legnépesebb országának napi felhasználása 10 százalékkal, 800 ezer hordóra emelkedett.

Kína kereslete a tágabb energiafogyasztás bővülését is fűti, ez van a hátterében annak, hogy a világ energiafelhasználása 5,6 százalékkal ugrott meg 2010-ben, ami az első olajválság éve, 1973 óta a leggyorsabb tempó. A fosszilis tüzelőanyagok körében a földgáz a legnépszerűbb, a légnemű energiahordozó fogyasztását az USA-ban felpörgött gázpala-kitermelés hajtja. Mindent egybevetve az emberiség több energiát fogyasztott 2010-ben, mit bármikor azt megelőzően - összegzi a tanulmány eredményeit a Christof Ruhl, a BP vezető közgazdásza. Ez azt jelenti, hogy szinte minden ország növelte szén-dioxid-kibocsátását - ebben is Kína jár az élen több mint 10 százalékos növekedéssel.