A Markit piackutató intézet csütörtöki - előzetes - közlése szerint az euróövezeti BMI 48,2 pontra nőtt januárban a decemberi 47,2 pontról. A szolgáltatási ágazat mutatója 47,8 pontról 48,3 pontra nőtt. míg a feldolgozóipari index a decemberi 46,1 pontról 47,5 pontra, valamennyi érték tízhónapos csúcs. Az index 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Elemzők valamennyi mutató esetében alacsonyabb értéket vártak.

"A januári előzetes érték arra enged következtetni, hogy lassult az euróövezeti visszaesés, annak ellenére, hogy az elkövetkező időszakban még viszonylag kedvezőtlen negyedik negyedévi adatok látnak majd napvilágot" - értékelt Chris Williamson, a Markit vezető elemzője.

A szakember szerint az előremutató alindexek, így az üzleti bizalom és az új megrendeléseknek a készletállományhoz viszonyított arányát követő almutató is az euróövezeti visszaesés lassulását vetítik előre és a térség 2013 első felében újra növekedhet. Vannak még azonban aggodalomra okot adó jelek, hiszen a vállalatok gyorsuló ütemben bocsátják el alkalmazottaikat, és az egyes euróövezeti tagállamok kilátásai is különbözőek - tette hozzá.