A felek egy sikeres tárgyalássorozat után, csaknem egy hónappal ezelőtt abban állapodtak meg, hogy állandó tárgyalóbizottságot alakítanak, a közvetítő továbbra is Norvégia lesz. Helyszínül Barbadost jelölték ki, csütörtökön és pénteken lett volna az új tárgyalási forduló.

Donald Trump amerikai elnök azonban rendelettel zároltatta hétfőn a venezuelai kormány minden vagyonát, mert azzal vádolja, hogy "emberi jogi visszaéléseket követ el, önkényesen tartóztat le és vet börtönbe venezuelai állampolgárokat, korlátozza a sajtószabadságot, és folyamatosan megkísérli aláásni Juan Guaidó ideiglenes elnököt és a demokratikusan megválasztott venezuelai nemzetgyűlést". Guaidó az ellenzéki többségű venezuelai parlament elnöke, és januárban Venezuela ideiglenes vezetőjévé kiáltotta ki magát. Az Egyesült Államok mellett több ország őt ismeri el a dél-amerikai állam átmeneti vezetőjeként.

A kormány vagyonának zárolását több ellenzéki politikus - köztük Guaidó - üdvözölte, valószínűleg ez csak növelte Nicolás Maduro venezuelai elnök haragját.