A Napi Gazdaság keddi lapszámának cikke

A dél-bulgáriai Szandanszki városa gyakorlatilag csatlakozott az eurózónához - és a közelében lévő Petric hamarosan társul hozzá -, miután a rengeteg görög vásárló euróval fizet a tucatszám vásárolt árukért és a szolgáltatásokért.

Az elmúlt hetekben a két kisvárost gyakorlatilag megszállták a turisták, akik tolonganak a kávéházakban és sorban állnak az orvosi és fogorvosi rendelők előtt. Nem mondhatom, hogy örülünk a szomszéd ország gazdasági gondjainak, de ezek nélkül mi lennénk a következők, akik bajba kerülnek - nyilatkozta a portálnak az egyik helyi kereskedő. Az elmúlt időszak áremelkedései Görögországban egyfajta aranylázat indítottak el a városainkban - tette hozzá.

 

A helyzet sajátossága, hogy a görög specialitásokat, például a fetasajtot, illetve a gyümölcsöket is Bulgáriában szerzik be a bevásárlóturisták. A boltosok tapasztalatai szerint sokszor nem könnyű velük kijönni: mindenre alkudnak még akkor is, amikor már egy eurót sikerült lefaragniuk az árból. Ugyanakkor elismerik, hogy az ilyen vevő is jobb, mint a semmilyen.

A görögök az élelmiszereken kívül ruhákat, háztartási cikkeket, bútort és üzemanyagokat vásárolnak. Utóbbiak ára fele a görögországinak, ezért egyes falvak lakói bevásárlószervezeteket hoztak létre.

A csoportok tagjai egymást váltva járnak át a határon, hogy saját tankjaik mellett még számos benzineskannát is megtöltsenek társaik autóinak ellátására. Georgiosz Ephtimiosz helyi farmer, az egyik ilyen csoport tagja, hetente többször átjár a jó üzletek reményében. A lábán lévő edzőcipőről például elmondta, hogy öt euróba került, így mindjárt három párat vett belőle.

Az aranylázat látva számos görög - főként nyugdíjas - lakást vagy házat bérelt Petricben, és erről a bázisról indulva idegenvezetőként kalauzolja honfitársait a boltok és éttermek dzsungelében. A sajátos mikrovállalkozók sokszor egész csoportokat irányítanak a legnagyobb árengedmények felé, amiért szerény díjazásban részesülnek.