Visszaesett Kínában az autóeladások növekedési üteme, április hónapban 34 százalékos volt az éves bővülés mértéke - jelentette a kínai autógyártók szövetsége (CAAM) hétfőn.

Az értékesített új autók száma 1 millió 56 ezer volt, ami 10,4 százalékos csökkenést mutat a márciusi adatokhoz képest - tájékoztatott a CAAM, anélkül, hogy magyarázatot fűzött volna a jelenséghez. Az első négy hónapban 6,17 millió új gépkocsi talált gazdára, ami 60,6 százalékos növekedésnek felel meg éves összehasonlításban.

Személyautókból az év negyedik hónapjában 1,11 millió darabot adtak el, 33,2 százalékkal többet, mint egy éve, a márciusi számokkal összehasonlítva azonban 12 százalékot meghaladó a csökkenés mértéke.

A szakmai szövetség közleménye szerint áprilisban a kínai autógyártók 1 millió 560 ezer darab gépjárművet gyártottak, mintegy 3 százalékkal többet, mint 2009 áprilisában. Ezzel a januártól áprilisig terjedő időszakban összesen 6 millió 120 ezerre nőtt az új gépkocsik száma, ami 64 százalékos bővülést jelent 2009 első négy hónapjához képest.